Milloin autoni pitää katsastaa?

Määräaikaiskatsastuksen ajankohta määräytyy rekisteröintitodistukseen (ns. rekisteriote) merkityn käyttöönottopäivän mukaan. Henkilö- ja pakettiautot on katsastettava neljän (4) kuukauden aikana, joka päättyy käyttöönottopäivää vastaavana päivänä. Jos päivä osuu sunnuntaille, on seuraavan viikon maanantai viimeinen mahdollinen päivä katsastaa ajoneuvo.

Esim. henkilöauton, jonka rekisteröintitodistuksessa on käyttöönottopäivämäärä 07.08.2009, katsastusaika on 07.04 - 07.08.

Rekisteröintitodistukseen merkatut käyttöönottopäivä ja seuraavan määräaikaiskatsastuksen aikaväli

Raskaan kaluston katsastusajankohdat

Kuorma-autot, niiden perävaunut sekä linja-autot on katsastettava kuuden (6) kuukauden aikana, joka päättyy käyttöönottopäivää vastaavana päivänä.

Katsastamattoman ajoneuvon ajoaika päättyy heti käyttöönottopäivän jälkeen.

Rekisteriotteessa ei ole käyttöönottopäivää

Jos rekisteröintitodistuksesta puuttuu tarkka käyttöönottopäivä, (rekisteröintitodistuksessa lukee esim. 00.00.88) määräytyy ajoneuvon katsastusajankohta rekisteritunnuksen viimeisen numeron mukaan: 

Museoajoneuvot

Museoajoneuvot tulee määräaikaiskatsastaa 01.01 - 30.06. välisenä aikana joka toinen tai neljäs vuosi.

Kokonaismassaltaan yli 3500 kg perävaunut

Kokonaismassaltaan enintään 3 500 kg:n perävaunut tulee määräaikaiskatsastaa 01.01 - 31.12 välisenä aikana joka toinen vuosi.

Erilliskytkentäkatsastus

Erilliskytkentäkatsastuksessa tiettyyn autoon hyväksytyn raskaan perävaunun katsastus voidaan suorittaa vetoauton katsastusaikana

Jos ajoneuvon viimeinen katsastuspäivä on pyhä tai lauantai, katsastuksen voi suorittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.