Kysymyksiä rekisteröinnistä

1. Olen ostanut auton ja haluan rekisteröidä sen nimiini, kuinka toimin?

Ajoneuvon omistusoikeuden siirtymisestä tehdään rekisteri-ilmoitus. Rekisteri-ilmoitus on tehtävä seitsemän (7) päivän kuluessa omistusoikeuden luovutuspäivästä. Rekisteri-ilmoitus on tehtävä autoille myös liikennekäytöstä poiston aikana.

Katsastusasemalla voit samalla tehdä liikennevakuutuksen ja autovakuutuksen (kaskon). Teemme vakuutuksia lähes kaikkiin vakuutusyhtiöihin. Jos vakuutus tehdään rekisteröinnin yhteydessä ja paikalla ei ole vakuutuksenottaja, on asioivalla henkilöllä oltava valtakirja vakuutuksen tekoa varten.

Valtakirjasta on ilmettävä, että valtuutetulla on oikeus tehdä vakuutus, ajoneuvon yksilöintitiedot, mihin vakuutusyhtiöön ajoneuvo vakuutetaan, millainen vakuutus ajoneuvoon hankitaan (esim. minkälainen kasko ajoneuvoon tulee) ja kuinka monessa erässä vakuutusmaksut maksetaan.

Lisätietoja Trafin sivuilta: Omistajanvaihdos

2. Rekisteröintitodistus (rekisteriote) on kadonnut. Mistä saan uuden?

Kadonneen tai turmeltuneen rekisteröintitodistuksen tilalle saa maksutta uuden katsastustoimipaikalla tai sen voi tilata Trafin Oma asiointi -palvelusta.

Teknisen osan tarvitset, kun matkustat ajoneuvolla ulkomaille tai Ahvenanmaalle. Teknistä osaa ei tarvitse pitää mukana ajoneuvossa Manner-Suomessa liikuttaessa.

3. Miten tehdään haltijan lisäys, poisto tai vaihdos?

Ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja voi tehdä haltijan lisäystä, vaihdosta tai poistoa koskevan rekisteri-ilmoituksen.

Rekisteri-ilmoitus on tehtävä seitsemän (7) päivän kuluessa. Rekisteri-ilmoitus on tehtävä myös liikennekäytöstä poistetulle autolle.

4. Uusi omistaja ei ole rekisteröinyt ajoneuvoa nimiinsä. Miten saan vakuutukset ja ajoneuvoverot katkaistua?

Jos ajoneuvon ostaja laiminlyö rekisteröintivelvollisuutensa, voi edellinen omistaja tehdä luovutusilmoituksen, joka päättää myyjän velvoitteet luovutuspäivään.

Ajoneuvokaupan yhteydessä on tärkeää tehdä erillinen luovutuskirja johon täytetään ostajan nimi, osoite, luovutuspäivämäärä sekä ajoneuvon rekisteritunnus tai valmistenumero.

Mikäli uusi omistaja ei tee rekisteri-ilmoitusta seitsemän (7) päivän kuluessa luovutuksesta, edellinen omistaja voi osoittaa, että myynti on tapahtunut tekemällä luovutusilmoituksen rekisteröivällä katsastustoimipaikalla.

Luovutusilmoituksen voi tehdä katsastustoimipaikalla tai Trafin Oma asiointi -palvelussa.

5. Haluan poistaa autoni liikennekäytöstä. Miten sen voi tehdä?

Ilmoituksen liikennekäytöstä poistosta voi tehdä ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja tai haltija.

Omistaja tai haltija voi myös valtuuttaa asiamiehen hoitamaan ilmoituksen puolestaan.

Ilmoituksen voi tehdä katsastustoimipaikalla tai Trafin Oma asiointi -palvelussa.

6. Kuinka saan liikennekäytöstä poistetun auton takaisin käyttöön?

Rekisteriin merkitty ajoneuvon omistaja tai haltija voi tehdä rekisteri-ilmoituksen ajoneuvon liikennekäyttöönotosta katsastustoimipaikalla.

Omistaja tai haltija voi myös valtuuttaa asiamiehen hoitamaan ilmoituksen puolestaan.

Rekisteri-ilmoituksen voi tehdä katsastustoimipaikalla tai Trafin Oma asiointi -palvelussa.