Vaatiiko autoni katsastus päästömittauksen suorittamista?

Päästömittaukset eivät ole pakollisia ennen vuotta 1978 käyttöönotetuille bensiinikäyttöisille autoille, eikä ennen vuotta 1980 käyttöönotetuille dieselkäyttöisille autoille. Pakokaasupäästöjen tarkastusta ei tehdä myöskään kaksitahtimoottorilla varustetulle tai moottoripetrolia polttoaineenaan käyttävälle autolle.

Bensiinikäyttöinen auto, käyttöönotto 1978 -

Määräaikaiskatsastuksen yhteydessä tehdään pakokaasupäästöjen tarkastus bensiinikäyttöisille autoille, jotka on käyttöönotettu vuonna 1978 tai sen jälkeen. Bensiinikäyttöisistä vähäpäästöisistä autoista mitataan pakokaasupäästöt sekä joutokäynnillä että korotetulla pyörintänopeudella.

Bensiinikäyttöinen auto, käyttöönotto 2001 -

Vuonna 2001 tai sen jälkeen käyttöönotetuille, bensiinikäyttöisille henkilöautoille tehdään pakokaasupäästöjen tarkastuksen lisäksi OBD-mittaus. OBD-järjestelmä (OBD = On-Board-Diagnostics), eli sisäinen valvontajärjestelmä, tuli pakolliseksi bensiinikäyttöisiin autoihin 1.1.2001. OBD-järjestelmän tarkastus korvaa joutokäyntimittauksen vuoden 2001 jälkeen käyttöönotetuissa autoissa.

Dieselkäyttöinen auto, käyttöönotto 1980 -

Pakokaasupäästöt tarkastetaan myös dieselmoottorilla varustetuista autoista, jotka on käyttöönotettu 1980 tai sen jälkeen.

Mikäli päästömittaus on suoritettu muualla kuin katsastusasemallamme, on päästömittaustodistus voimassa kolme (3) kuukautta todistuksessa mainitusta mittauspäivästä.